Deze supplementen boosten je sportprestaties

Wil je je optimaal voorbereiden op een specifiek sportdoel? Je conditie versterken? Dan zijn de juiste voeding, de juiste trainingsprikkels, voldoende slaap, stressreductie en suppletie essentieel om sterk te presteren. Welke supplementen je sportprestaties kunnen bevorderen? We zetten hier enkele toppers in de kijker.

Magnesium, een bron van energie
Magnesium is één van de belangrijkste mineralen voor het menselijk lichaam. Het is voornamelijk aanwezig in je botten en spieren. In de sportwereld is dit mineraal onmisbaar omdat het zorgt voor de aanmaak en het vrijmaken van energie uit ATP (= Adenosine Trifosfaat). ATP is de organische verbinding waarin energie in het lichaam wordt opgeslagen. Zonder magnesium, geen energie!  Bij het opdrijven van je trainingen heeft je lichaam ook meer nood aan magnesium. Hou daar zeker rekening mee. En weet ook dat stress, alcohol, overmatig koffiegebruik, maagzuurremmers en roken heuse magnesiumrovers zijn. Te mijden dus als je je sportprestaties wil opkrikken.

Wist je trouwens dat je in de lente en zomer bij warmere temperaturen extra magnesium verliest via zweetproductie? En dat spierkrampen, vermoeidheid, spierpijnen of een trillend ooglid kunnen wijzen op een magnesiumtekort? Een magnesiumsupplement is dan zeker aan te bevelen.Wanneer magnesium innemen? Een magnesiumsupplement kan je gerust dagelijks innemen als algemene ondersteuning. Op de dagen van training of een wedstrijd kan je de dosis verhogen

 Ontdek onze magnesiumproducten
Tip: voor sporters is onze magneforce (magnesiumcitraat) het best aanbevolen. 

Pieken met Beta-Alanine
Beta-Alanine is hét supplement om in te nemen wanneer je toeleeft naar een piekmoment. Wat is de specifieke werking? We leggen het hier kort voor je uit.

Tijdens intensieve inspanningen wordt melkzuur gevormd. De spieren verzuren en geraken extreem vermoeid door de opstapeling van waterstofionen (H+). Door suppletie met Beta-Alanine verhoog je de L-Carnosine spiegels in je lichaam en dat neutraliseert H+. Hoe hoger het carnosinegehalte in je spieren, hoe minder verzuring en spiervermoeidheid er zal optreden. Met Beta-Alanine hou je dus intensieve trainingen of sportprestaties langer vol.

Wanneer Beta-Alanine innemen?
Idealiter start je 10 tot 12 weken voor het piekmoment een kuur op en neem je 3 tot 5 gram per dag. De tabletten moeten altijd ingenomen worden tijdens de maaltijd.

  Ontdek ons Beta-alanine supplement

Na de inspanning: Whey proteïne isolaat of recovery shake
Door je lichaam optimaal te laten recupereren, maak je sneller progressie. Daarom is het goed om na de inspanning de juiste voedingsstoffen in te nemen en voldoende rust in te bouwen. Deze voedingssupplementen bevorderen de recuperatie.

- Whey proteïne isolaat: Dit supplement bevat enkel eiwitten. Vandaar dat het eerder wordt gebruikt bij trainingsprikkels waarbij de glycogeenreserves (i.e. een opgeslagen vorm van suiker) minder werden aangesproken. Het vult alle essentiële en niet-essentiële aminozuren aan en bevat geen koolhydraten. Bovendien is het belangrijk dat whey proteïne hoog gedoseerd zit in de vertakte aminozuren B.C.A.A. (L-Leucine, L-Isoleucine en L-Valine). Deze drie aminozuren spelen een cruciale rol bij spierherstel en spieropbouw. Na het sporten kunnen immers microscheurtjes ontstaan in het bindweefsel van de spieren. Wanneer deze scheurtjes worden hersteld met behulp van whey proteïne en je voldoende rust maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Vandaar dat spierpijn na een inspanning niet altijd schadelijk hoeft te zijn, integendeel.

Het voordeel van een whey eiwit isolaat ten opzichte van een concentraat is dat het een hoger percentage eiwit (90%) bevat en heel goed door het lichaam wordt opgenomen. Hoe gebruiken? Doe 1 schepje whey proteïne isolaat in 200 ml water of plantaardige melk. De inname dient binnen de 2 uur na de inspanning te gebeuren voor een optimaal herstel.

- Recovery shake ‘Super Recup’: Onze recovery shake ‘Super Recup’ bevat naast whey proteïne isolaat extra koolhydraten. Deze shake is aangewezen wanneer ook je koolhydraatreserves werden aangesproken.  

 Ontdek onze producten voor een optimale recuperatie

Extra brandstof nodig? Tank Co-enzyme Q10!
Co-enzym Q10 is een lichaamseigen stof die in alle energiecentrales van onze cellen (mitochondriën) aanwezig is. De stof komt voornamelijk voor in de spier- en hartcellen en speelt dus een belangrijke rol bij fysieke inspanningen. Q10 zorgt nl. samen met tal van andere stoffen voor de aanmaak van energie uit macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten). Vooral in de laatste fase van dit proces, de elektronentransportketen, bewijst Q10 zijn nut. Wie frequent beweegt, heeft net zoals bij magnesium een hogere nood aan Q10 om spierverzuring, spierpijn en spiervermoeidheid te voorkomen. Naast een rol in ons energiemetabolisme fungeert Q10 ook als antioxidant.

 Ontdek onze producten met Co-enzyme Q10

Hou je vitaminewaarden in de gaten
Magnesium, Beta-Alanine, whey proteïne isolaat, en Q10 zijn niet de enige supplementen waarmee sporters kunnen scoren. Zo hou je best je vitamine B9 (foliumzuur), vitamine B12 (methylcobalamine) en ijzerwaarden in het oog. Deze drie stoffen regelen mee het zuurstoftransport in het lichaam (rode bloedcellen). Zo krijgen de spieren voldoende zuurstof en voorkom je vermoeidheid, spierverzuring en spierkrampen.

Controleer ook je vitamine D waarden. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en draagt bij tot een betere spierfunctie en immuniteit. Een lage vitamine D status kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en trainingsefficiëntie van atleten. Onderzoek toont aan dat atleten met een tekort aan vitamine D een hoger risico lopen op stressfracturen, acute ziektes en een verminderde werking van de spierfunctie. 

Maak energie uit vetten
Naast het aanmaken van energie uit koolhydraten (glycolyse) maakt je lichaam ook energie aan uit vetten (beta-oxidatie). Dit proces wordt op gang gebracht bij een rustige inspanning. Naarmate de inspanning intensiever wordt, zullen meer koolhydraten worden verbruikt voor de productie van ATP (= energie). Onderstaand schema maakt dit ook duidelijk in functie van de VO2max. Bovendien heeft je lichaam ook meer zuurstof nodig voor het verbranden van vetten dan voor het verbranden van koolhydraten. 
Odoo + afbeelding en tekst

Om efficiënt energie aan te maken uit lange keten vetzuren heb je het aminozuur L-Carnitine nodig. Dat fungeert als transporteur. Zonder dit aminozuur kunnen de lange keten vetzuren niet zelf naar de energiecentrales van de cel gebracht worden waardoor de energieproductie stilvalt. Bij een tekort aan L-Carnitine kan de vetverbranding dus niet optimaal verlopen. Gevolg: algemene spierzwakte, verzuurde spieren, vermoeidheid en spierzwakte. 

Tussen haakjes: 1 molecule glucose levert 38 ATP-moleculen op tegenover maar liefst 130 ATP-moleculen bij 1 vetzuur molecuul (het aantal ATP-moleculen is tevens afhankelijk van de lengte van het vetzuur).

Ben je op zoek naar een lekker koolhydraatrijk sportdrankje voor tijdens de inspanning? Make My Day orange of citroen bevat diverse koolhydraten die energie leveren op korte en lange termijn. De optimale combinatie van koolhydraten voorkomt daarbij maag- en darmklachten en zorgt dat je lichaam het drankje uitstekend verdraagt! Hoe gebruiken? Doe 2 maatschepjes in 500 ml water (op warme dagen) of 3 maatschepjes op 500 ml water (op koude dagen).

Wij wensen je alvast een fantastisch sportjaar toe!
Heb je vragen over welke supplementen het meest aangewezen zijn om jouw sportdoel te bereiken? Contacteer ons gerust. 
Ons volledig sportgamma vind je hier.  

Ons sportgamma hebben we ook ondergebracht in een overzichtelijke sportfolder: DOWNLOAD SPORTFOLDER
De producten zijn ingedeeld in volgende categorieën:
- Energie
- Kracht
- Uithouding
- Recuperatie
- Algemene gezondheid

Keep in mind   :
'The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow'

Let's go! 

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Wil je graag het interessante nieuws en de acties van Deba Pharma periodiek ontvangen? Schrijf je in: